Szakszuka

Ocena: 5 (1 głosów)

Poznaj smaki wielokulturowej Jerozolimy zawarte w potrawach, które prezentują niezrównaną hojność regionu.

Szakszuka to nazwa dania wywodzącego się z Afryki Północnej - po arabsku słowo to oznacza również ,,mieszać" lub ,,wstrząsać". To danie może być symbolem jedzenia, które wyłoniło się z tygla, jakim jest Jerozolima. Kuchnia tego miasta nie ma granic... i ta książka kucharska też nie! Znajdziesz w niej szereg klasycznych przepisów, na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel, shaormę i baba ganoush.

Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.

Informacje dodatkowe o Szakszuka:

Wydawnictwo: Słowne
Data wydania: 2022-08-31
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788382512489
Liczba stron: 208
Tytuł oryginału: Shakshuka

więcej

Kup książkę Szakszuka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Szakszuka - opinie o książce

"Słowo "szakszuka" oznacza "mieszankę" albo "potrząsanie" i pod wieloma względami odzwierciedla kuchnię Jerozolimy"

"Szakszuka" to książka kucharska ukazują wszystko co najlepsze w potrawach Jerozolimy i Palestyny. Zauważyliśmy, że ostatnio każda książka kucharska zaczyna się od krótkiej historii autora, nie inaczej jest z Nidalem Kershem. Na samym początku poznajemy historię jego rodziny i dowiadujemy się, jak to się stało, że to opowiada nam właśnie o kuchni Jerozolimy i Palestyny. Wspomnienia i opowieści opatrzone są pięknymi zdjęciami.

Od razu po wstępie przechodzimy do przepisów zaczynamy od mieszanek przypraw, a później przechodzimy przez pieczywo do sosów, sałatek i dipów. Kolejnym rozdziałem są tariańskie dania wege, mięso i ryby oraz na koniec to co misie lubią najbardziej czyli słodycze i napoje.

Tu muszę zaznaczyć, że książka jest przepięknie wydana, a zamieszczone zdjęcia nie tylko zachęcają do gotowania ale i do podróży do Palestyny i Jerozolimy.

 

Nie bylibyśmy sobą, a recenizja książki kucharskiej nie była by w pełni gotowa jeśli nie przetestowalibyśmy chociaż kilku przepisów. A więc proszę Państwa, przetestowane zostały i hitem są: kawa po arabsku (ten kardamon !), sałatka z granatu (skradła serce Patrykowi), Baklawa (zdecydowanie się zasłodziłam, ale pycha), Szwarma (chociaż dla mnie to po prostu wrap ale trochę bardziej ciekawy) i Falafel.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pożegnanie z ojczyzną
Renata Czarnecka ;
Pożegnanie z ojczyzną
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Siemowit Zagubiony
Robert F. Barkowski ;
Siemowit Zagubiony
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy